HET MERK 

[dialect] - KRANG betekent in veel Nedersaksische dialekten 

"achterstevoren", "binnenstebuiten", "tegendraads", "eigenwijs" of "onlogisch".

 

 

Our meaning reflects our mission

We zijn tegendraads omdat we ons afzetten tegen de huidige standaarden van de fast-fashion industrie waar mens en natuur worden uitgebuit. Dit doen we door alleen samen te werken met ethische leveranciers, die duurzame productie garanderen. We maken items die op meerdere manieren draagbaar zijn, door ze zo te ontwerpen dat ze achterstevoren en/of binnenstebuiten gedragen kunnen worden. 

 

Met KRANG willen we rust brengen in jouw dagelijkse leven en daarom zijn  maken we items die mixen en en matchen met jouw afwisselende leven. We zijn eigenwijs genoeg om niet mee te gaan met snelle modetrends en transparant te zijn over elk aspect van ons productieproces. Sommigen vinden dit misschien onlogisch, wij vinden dit KRANG!

 

Bringing peace to your everyday life

De struggle van nooit die perfecte outfit kunnen vinden is real… Onze kledingkasten zijn bomvol en toch kunnen we niks vinden voor dat ene etentje van aankomende vrijdag… Het probleem van onze kledingkast is dat het niet is ingedeeld om met elkaar te matchen. Vaak als we kleding kopen doen we dat omdat we er leuk uit willen zien voor die ‘ene gelegenheid’  waarna het ergens onderin in de kast terecht komt. Sterker nog, we dragen gemiddeld slechts 21% van onze kledingkast ten minste één keer per jaar. Een enorme 79% van onze kledingkasten bleef het afgelopen jaar onaangeraakt . Wij hebben de missie om rust aan te brengen in jouw kledingkast, door alleen items te ontwerpen die met elkaar mixen en matchen en die je voor elke gelegenheid kan dragen. Nooit meer die eindeloze passessies en zoektochten door je kledingkast, maar binnen 10 minuten ready to go zijn voor dat feestje! 

 

Changing the status quo - ‘Rethinking fashion in every aspect’ 

Zo weinig mogelijk resources gebruiken met zoveel mogelijk output, dat is ons motto. Het gebruik van duurzame stoffen is natuurlijk een van de belangrijkste aspecten van duurzame kleding. Wereldwijd worden ongeveer 70% van de geproduceerde textielvezels gemaakt van synthetische materialen. Door slijtage van synthetische kleding, tijdens het dragen en wassen, ontstaan microplasticvezels. De rioolwaterzuiveringsinstallaties verwijderen 50% tot 90% van deze microplasticvezels. De rest wordt op het oppervlaktewater geloosd, waar ze schadelijke effecten kunnen hebben op de aanwezige organismen.

 

De keuze voor materialen is dus een van de cruciale elementen voor de duurzaamheid van onze producten. Voor de productie van onze producten gebruiken wij TENCEL™. TENCEL™ wordt gemaakt van houtvezels en heeft een significant lagere milieu impact dan bijvoorbeeld katoen, een ander veel gebruikte natuurlijke vezel.

 

Voor de productie van de TENCEL™ vezels wordt, ten opzichte van katoen:

  • 70% minder grondoppervlak gebruikt.
  • 20 keer minder water gebruikt.
  • geen bleek gebruikt.
  • 70% minder verf gebruikt om dezelfde kleurintensiteit te behalen. Daarnaast blijft de kleurintensiteit langer behouden.

 

ONZE IMPACT

Transparency is the key to sustainability

Naast dat onze stoffen duurzaam geproduceerd worden van duurzaam materiaal, versterken wij onze duurzaamheid met onze designs. Voor onze designs maken wij gebruik van dubbelzijdige stoffen, hiervoor is met elk item minimaal twee outfits te maken. Beide stoffen zijn zo licht dat het netto gewicht van deze twee stoffen samen even zwaar is als het gemiddeld gewicht van hetzelfde kledingstuk gemaakt van katoen. 

 

Dubbelzijdig shirt Besparing t.o.v. een enkelzijdig shirt (katoen) Dubbelzijdige broek Besparing t.o.v. een enkelzijdige broek (katoen) Dubbelzijdige rok Besparing t.o.v. een enkelzijdige rok (katoen)
Water 13,90 liter 17,94 liter 24,96 liter 40,60 liter 14,62 liter 20,03 liter
Energie 1,77 MJ 1,31 MJ 3,12 MJ 3,16 MJ 1,87 MJ 1,49 MJ
Chemicaliën 0,12 kg 0,10 kg 0,21 kg 0,24 kg 0,13 kg 0,12 kg
Verf 0,003 kg 0,003 kg 0,006 kg 0,007 kg o,003 kg 0,003 kg

 

It's also about the little things

Ook over de kleinere aspecten van duurzaamheid in ons bedrijf willen we transparant zijn. Onze kleding wordt gemaakt in Izmir - Turkije en wordt vervolgens getransporteerd naar Nederland. In de toekomst willen we graag gaan werken met herbruikbare verpakkingen, maar als beginnend merk kan je helaas niet gelijk alles in een keer doen. We maken nu gebruik van FSC-gecertificeerde kartonnen doosjes. We streven ernaar om met elke nieuwe collectie nog meer te verduurzamen, om onze impact zo laag mogelijk te houden.

HET TEAM

Sinds april 2019 zij wij gestart met ons Slowfashion label KRANG. Wij hebben elkaar ontmoet op onze master Sustainable Entrepreneurship aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zelf hebben wij ervaren dat het kopen van stijlvolle duurzame kleding nog steeds een uitdaging kan zijn. Vooral omdat wij jonge vrouwen een erg afwisselend leven hebben en onze kleding daar ook graag op aanpassen: van zaterdag op een festival naar maandag in een vergadering. Omdat er zoveel wisselende gelegenheden zijn, ervaar je soms het gevoel dat je constant wat nieuws nodig hebt, wat leidt tot een overvolle kledingkast waar je vervolgens nog steeds niet dé perfecte outfit in kan vinden. Herkenbaar? 

 

We begonnen onszelf de vraag te stellen waarom dit zo is. Uiteindelijk kwamen we tot de volgende conclusie: ondanks dat kleding duurzaam geproduceerd wordt, wordt het nog niet altijd op een duurzame manier gedesigned en gedragen. Dit heeft nu geleid tot het opstarten van ons eigen duurzame kledingmerk. 

 

Al onze kleding is multi-draagbaar zodat je dezelfde kleding kan dragen en stijlen voor meerdere gelegenheden en rust kan aanbrengen in je kledingkast. Vroeger werd kleding ook binnenstebuiten gedragen, omdat er textielschaarste was. Kleding werd toen omgedraaid wanneer dit verkleurd of kapot was. De vaak nog goede binnenkant kwam aan de buitenkant. Wij zijn van mening dat de noodzaak er nu weer is, maar nu gedreven wordt door de impact van de fast-fashion industrie. KRANG is daarop het antwoord.