KRANG legt uit: de mode industrie

Gepubliceerd op 4 juni 2019 om 11:22

In onze reeks ‘KRANG legt uit’ zullen wij gaan stil staan bij verschillende onderwerpen die - natuurlijk - met (duurzame) fashion te maken hebben en ons daarnaast persoonlijk aanspreken. Voor onze allereerste blog willen we kort stilstaan bij de huidige mode industrie. Misschien niet het meest plezierige onderwerp om je eerste blog over te schrijven, maar dan hebben we dat tenminste gehad. We verklappen nu alvast dat de rest van onze blogs veel leuke tips en tricks gaan bevatten over hoe jij straks ook KRANG te werk kan gaan.

 

- De huidige mode industrie - wat is daar nou precies gaande? Nu hoor ik je al denken… ‘weer zo’n negatieve blog over wat er misgaat in de wereld…’ No worries, we houden het luchtig, maar we vinden het toch belangrijk om hier mee te beginnen. Op deze manier kunnen we je namelijk meenemen in het verhaal waarom KRANG krang is en doet.

 

Met fast-fashion wordt vaak verwezen naar het grootste deel van de huidige kledingindustrie. Het beschrijft vooral de manier waarop kleding beschouwd wordt, het wordt namelijk niet meer gedragen, maar geconsumeerd. Globalisatie heeft ervoor gezorgd dat kleding voor extreem lage prijzen geproduceerd en verkocht kan worden, prijzen zijn zo laag dat de consument kleding is gaan zien als een wegwerpproduct. Alleen de vraag is of de prijs voor het produceren van kleding daadwerkelijk zo laag is… Je raadt het al… dikke vette nee dus. De echte prijs van kleding wordt aan de andere kant van de keten betaald, denk aan slechte arbeidsomstandigheden en milieuvervuiling. Daarnaast is het dragen van fast-fashion ook niet helemaal lekker voor je eigen gezondheid en komen er inimini deeltjes plastic in het water terecht tijdens het wassen van kleding.

 

Wij zijn ervan overtuigd dat dit toch echt beter moet kunnen en we beloven je alvast een ding… wij gaan het ook beter doen. #hoedan? In ieder geval door onze kleding dichtbij te laten maken. Het liefst zelfs in ons prachtige landje, maar in ieder geval binnen Europa. Daarmee zetten we al een streep door het eerste probleem: slechte arbeidsomstandigheden. Daarnaast willen we niet onnodig grondstoffen gebruiken en dus willen we onze stoffen van (natuurlijke) gerecyclede materialen laten maken. Daarbovenop komt nog dat al onze kledingstukken op tenminste twee verschillende manieren draagbaar zullen zijn, waardoor er dus nog meer grondstoffen bespaard worden. Op deze manier zetten we ook een streep door het tweede probleem: milieuvervuiling.

 

We hebben enorme ambities en we hopen ook dat hetgeen wat we nu voor ogen hebben ook daadwerkelijk binnen onze mogelijkheden komt te liggen. Als startend duurzaam bedrijf sta je natuurlijk voor enorm veel uitdagingen en is het soms kiezen tussen twee kwaden. Voor ons is het belangrijk dat we hier bewust bij stilstaan en jullie hier ook van op de hoogte houden.

 

Dit was onze allereerste blog ooit, we hopen dat je het KRANG vond! Kon minder toch?!


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Linda
2 jaar geleden

Beste dames, in het artikel wat de universiteit Groningen over jullie schreef las ik dat jullie op zoek zijn naar een leverancier voor stoffen.

Ik weet niet of jullie al bekend zijn met Enschede Textielstad. Zij weven nieuwe stoffen van oude stoffen. O.a. van oud kantoormeubilair en jeans. De daarvan gemaakte stoffen worden ook door ontwerpers gebruikt om er weer nieuwe kleding van te maken. Misschien de moeite waard om eens contact op te nemen en de mogelijkheden te ontdekken.

Mvgr. Linda