Materiaal

Onze items worden gemaakt van Lyocell, beter bekend onder de merknaam Tencel. Deze stof is gemaakt van hout. Elk jaar worden er ongeveer 70 miljoen bomen gekapt om vezels te maken op basis van hout. Ongeveer 1/3 daarvan komt van bedreigde boomsoorten. Waarom gebruiken wij als KRANG dan toch stof van een houtvezel? Tencel wordt gemaakt van houtpulp van de Eucalyptusbomen. Deze bomen groeien erg duurzaam omdat ze, vergeleken met katoen, veel minder meststoffen en pesticide nodig hebben. Daarnaast gebruiken Eucalyptusbomen 80% minder water dan katoen. Tot slot wordt Tencel chloorvrij geproduceerd, waardoor het volledig biologisch afbreekbaar is. Tencel is niet alleen een fijne stof voor het milieu, het is ook nog eens sterk en gaat dus lang mee. Tencel is ook fijn voor je huid omdat het zacht aanvoelt, het water (en dus zweet) absorbeert, het goed ventileert, en de bacteriegroei 2000 keer langzamer gaat dan bij synthetische stoffen.

Natuurlijk heeft, zoals elke stof, Tencel ook een impact. Er worden natuurlijk nog steeds bomen gekapt om de vezel te verkrijgen. Echter wordt er voor elke boom die wordt gekapt voor onze stof ook één terug geplant. Daarnaast is een boom niet zomaar een lekkere zachte stof, en kost de verwerking dus energie.

 

Productie do’s en dont’s

GOTS-certificering

Zowel de stof als de fabriek waar onze kleding wordt geproduceerd zijn GOTS gecertificeerd. GOTS staat voor Global Organic Textile Standard. Wat de GOTS-certificering bijzonder maakt is dat het zowel denkt om het milieu als de mens in het gehele proces. En met het gehele proces bedoelen we dan ook het GEHELE proces. Dus vanaf het produceren van de vezel (boeren) tot aan verkoop.

Weinig transport

Onze stof wordt geproduceerd in Izmir (West-Turkije). Naast deze fabriek staat ook de locatie waar de kleding wordt geproduceerd. Dit zorgt er niet alleen voor dat de kleding maar 1 keer een lange afstand overbrugt, maar het zorgt er ook voor dat wij persoonlijk de kwaliteit van deze locaties kunnen checken. Hierdoor kunnen wij onze transparantie naar onze klanten vergroten.

Kleuring

De GOTS-certificering verzekerd ook dat er geen schadelijke of kankerverwekkende stoffen worden gebruikt in het proces van de kleuring van de stof. Dit is niet alleen fijn voor jou, maar ook voor de mensen die jouw kleding produceren.

 

Verpakken en verzenden

Als jij een bestelling plaats zullen wij het pakket verzenden in gerecycled papier/karton. Verder zullen wij, zolang dat mogelijk is, de meeste afstanden laten overbruggen door de fietskoerier.

 

Wat kan jij doen?

Alles hierboven is wat wij doen om onze impact zo laag mogelijk te houden. Maar 50% van de milieu impact van een kledingstuk wordt veroorzaakt tijdens het gebruik ervan. Daarom hebben wij hieronder wat tips om deze impact zo laag mogelijk te houden. Want alleen samen kunnen we verandering brengen!

 

1. Was alleen als het echt vies is. Dit bespaart CO2 uitstoot, water en zorgt dat je kledingstuk langer mooi blijft. Vieze luchtjes kan je ook bestrijden door je kledingstuk een nacht in een emmer met water en een flinke scheut azijn te laten. De volgende morgen spoel je je kledingstuk uit en laat je hem drogen. Tadaa weg vieze luchtjes. Mastertip: Spoel je kledingstuk uit terwijl je toch onder de douche staat, scheelt weer water!

 

2. Was je kleding op 30°C en stop ze niet in de droger. Dit bespaart niet alleen energie maar zorgt er ook nog eens voor dat je kleding langer mooi blijft. Als je het helemaal goed wil doen gebruik je ook nog eens wasmiddel op basis van natuurlijke ingrediënten.

 

3. We hopen dat je heel lang van onze items zal genieten, maar er komt een tijd dat je ze niet meer vaak genoeg draagt. Zolang de kleding er nog goed uit ziet kan je deze terug sturen naar ons. Wij verkopen ze dan in onze Pre-Loved sectie. Is dit niet mogelijk dan zorgen wij dat het kledingstuk goed terecht komt.